Mar 01
onOne Perfect Effects 9 gratis te downloaden!!!
Altijd fijn als er weer een leuk pakketje gratis te downloaden is, vooral als het met een volledige licentie geleverd wordt! Dit keer geeft onOne het pakket Perfect Effects 9 ter waarde van 59 dollar gratis weg. Deze aanbieding is eigenlijk bedoeld voor leden van fotosite 500px, maar is open voor iedereen. Vul op deze site je emailadres in en download Perfect Effects 9! Kijk dit filmpje voor een demonstratie van enkele leuke effecten van Perfect Effects 9:
Feb 27
Koopzucht (2): Statieven en statiefkoppen
Het eerste statief dat je koopt is bijna zonder uitzondering een instabiel aluminium ding waarvan je al snel spijt hebt dat je het gekocht hebt. Het is namelijk nogal frustrerend als je merkt dat je statief net datgene niet doet waar je ‘m voor aangeschaft hebt; je camera stilhouden. Uiteindelijk ben je dat zo moe dat je een echt statief koopt. Dat kun je zo gek en zo duur maken als je zelf wil. Licht of zwaar statief De eerste beslissing die je moet nemen is welk gewicht nog acceptabel is om mee te slepen. In het verleden kon je er veilig van uit gaan dat een licht statief over het algemeen geen goed statief was. Tegenwoordig zijn er hele goede lichte statieven van carbon, maar daar hangt meestal ook een stevig prijskaartje aan. Zelf heb ik een loodzwaar Manfrotto statief, gekocht in 1999. Deze is heel erg stevig en kan heel hoog, maar is niet altijd even handzaam. Het is dan wel handig om een wat kleiner en lichter statiefje achter de hand te hebben, ook al is die kwalitatief wat minder. Ook een monopod kan heel handig zijn. Deze zijn minder zwaar omdat ze slechts 1 poot hebben, […]
Nov 11
DxO Optics Pro 8 volledige licentie… gratis!
Sinds een paar jaar ben ik een fervent Lightroom gebruiker. Dagelijks ontdek ik nieuwe mogelijkheden van dit zeer krachtige stuk software. Tegenwoordig hoef ik zelfs maar af en toe Photoshop op te starten omdat ik voor 90% van het postprocess werk genoeg heb aan Lightroom. Natuurlijk is Lightroom niet het enige programma in zijn soort. Corel heeft AfterShot Pro, en voor de professionals met high end middenformaatcamera’s is er Capture One Pro van Phase One. Dan is er nog DxO Optics Pro. De kracht van dit programma zit vooral in de batch verwerking van grote aantallen bestanden. Verder staat de ruisonderdrukkingsfunctie van dit programma bekend als een stuk geavanceerder als die in Lightroom. Al met al reden genoeg om dit pakket eens uit te proberen. Dat kan nu volledig gratis, en voor langere tijd. DxO geeft namelijk de volledige licentie van versie 8 gratis weg tot 15 januari 2015! Een mooie gelegenheid om eens te proeven aan de mogelijkheden van dit programma, of zelfs om de aanschaf van een soortgelijk programma voorlopig overbodig te maken. Dit bericht verschijnt ook op www.fototest.nl
Oct 31
Koopzucht (1)
Iedere fotograaf kent het gevoel wel; er komt een nieuwe camera of lens uit, je leest een paar reviews en je denkt: ‘Die moet ik hebben.’ Maar heb je die camera of die lens wel echt nodig? De grootste financiële valkuilen op fotoapparatuurgebied zijn de camerabody’s zelf. Aan de lopende band brengen de grote merken nieuwe types uit, die vaak amper verschillen van hun voorganger die vier maanden daarvoor het levenslicht zag. Toch kost een body vaak al zeker duizend euro, en de professionele body’s zelfs twee- tot vijfduizend euro. Langer dan een jaar of 5 gaan ze niet mee, want dan zijn ze achterhaald door de voortschrijdende ontwikkelingen op digitaal gebied. Ook heeft de sluiter niet het eeuwige leven, bij de wat minder dure body’s kunnen de sluiters hooguit ergens tussen de 100.000 en 200.000 clicks aan voor ze stuk gaan. Repareren is vaak erg prijzig. Goedkoop glas Je kunt je geld veel beter investeren in glas. Een goed objectief kan jaren meegaan, en heeft geen last van enorme technische sprongen die er voor zorgen dat je dure stuk apparatuur al na enkele jaren sterk verouderd is. Veel legendarische objectieven uit de 35mm tijd worden ook nu nog veel […]
Jun 23
HDR Tutorial – deel 3: Schieten in HDR
Na alle theoretische verdieping en grondige voorbereidingen (lees: het kopen van een goed statief) kunnen we dan eindelijk HDR foto’s gaan maken. De camera staat op statief, en we hebben al zorgvuldig een mooi standpunt uitgekozen. Met welke instellingen begin je? Allereerst meet je het licht. Zelf doe ik dat altijd gewoon vanuit de Av stand van de camera. Je wil eigenlijk gewoon weten met welke instellingen je het best een foto kunt maken onder de betreffende omstandigheden. Het diafragma kan vrij bepaald worden. Deze blijft namelijk ook bij het schieten van de HDR steeds hetzelfde, dus kun je daarmee bepalen wat scherp wordt en wat niet. Aangezien je in een HDR meestal de details wil benadrukken is het zaak niet een te laag diafragma (bijvoorbeeld 2.8 of 4) te nemen, want dan is maar een klein deel van het beeld scherp.
May 26
HDR Tutorial – deel 2: De voorbereiding
Het maken van HDR foto’s is niet heel moeilijk. Iedereen kan het leren, maar om een mooi eindresultaat te krijgen is het wel handig goed voorbereid op pad te gaan en daarbij enkele vuistregels in acht te nemen. Het hoofdkenmerk van HDR fotografie is natuurlijk dat je meerdere opnames, met verschillende belichtingen, samenvoegt tot één perfect belichte foto. Daarvoor kun je twee opnames gebruiken, maar bij HDR is het gebruikelijk er drie of vijf te gebruiken. Meer opnames is natuurlijk ook mogelijk, en kan vaak ook noodzakelijk zijn in extreme situaties.
May 15
HDR tutorial – deel 1: Het HDR-gat en hoe daar uit te komen
HDR fotografie (HDR = High Dynamic Range) is snel een van de populairste fotografietechnieken geworden. Deze vorm van fotografie kan worden gebruikt in lastige lichtsituaties, waarbij er bijvoorbeeld heel veel schaduw en donkere delen in de foto zijn, maar ook sterk overbelichte delen. Een verlaten gebouw is een goed voorbeeld daarvan. Van binnen vaak slecht verlicht, terwijl er veel licht binnenkomt door de ramen, waardoor die overbelicht raken. Dit is op te lossen door meerdere opnamen te maken vanuit hetzelfde standpunt, met verschillende belichtingen, bijvoorbeeld een onderbelichte opname, een goed belichte opname en een overbelichte opname. Door deze foto’s te combineren met behulp van HDR software komt er een foto uit waarin de ramen goed belicht zijn, terwijl er toch nog genoeg detail overblijft in de donkere delen van de foto.
May 12
Back to basic
Door alle technologie die wij dagelijks gebruiken, vergeten we wel eens hoe complex die apparaten zijn. Er gaan heel wat enen en nullen door chips, printplaatjes, en kabels heen voordat we een prachtige foto op ons scherm zien. Toch zijn de basisprincipes die ook nu nog in digitale camera’s gebruikt worden niet wezenlijk anders dan bijna 200 jaar geleden, de tijd dat de eerste foto’s gemaakt werden. Alleen is het tegenwoordig geen lichtgevoelige emulsie die het beeld vangt, maar een electronische sensor.
May 08
Een dure hobby?
Wij fotografen hebben een hobby gekozen die nogal eens een gat in onze begroting kan slaan. De aanschaf van een spiegelreflex camera met enkele lenzen loopt al gauw in de duizenden euro’s. Maar met een camera en lens ben je er niet. Een RAW bestand heeft echt nog wat nabewerking nodig, en hoewel er gratis software is waar dat mee kan, wil je toch eigenlijk hetzelfde gebruiken als de professionals doen.
Urban exploring voor beginners
Oude leegstaande gebouwen hebben op mij altijd al een grote aantrekkingskracht gehad. Op een of andere manier is verval mooi en triest tegelijkertijd. Het zit vaak in hele kleine details, zoals afbladderende verf of een rondslingerend voorwerp. Een oud gebouw vertelt vaak door dit soort kleine elementen een heel verhaal.
Nov 11
Retro Nikon Df
De retrotrend die al enige jaren aan de gang is in de fotografie is nog steeds niet voorbij. Dat laat nu ook Nikon zien, met zijn nieuwe Df, die geinspireerd is op de legendarische F-serie camera's die begon in 1959. Het toestel ziet er werkelijk oogstrelend uit, met grote knoppen die vele functies bedienen die bij andere camera's nog verborgen zijn in menu's.
Maak zelf panoramafoto’s
Panoramafoto's zijn foto's die gekenmerkt worden door een nogal uitzonderlijke beeldverhouding. De foto laat relatief veel beeld in de breedte zien en minder in de hoogte. Dat zulke foto's zich perfect lenen voor het vastleggen van adembenemende vergezichten en landschappen behoeft dan ook geen verdere uitleg. Zelf panoramafoto's maken gaat vandaag de dag relatief eenvoudig met behulp van zogenaamde 'stitching' software. Dit is software die meerdere foto's als het ware automatisch aan elkaar plakt waardoor er een nieuw en groter beeld ontstaat. Wat rest is slechts het maken van een mooie uitsnede. Voorwaarde voor het maken van een panoramafoto is dat de individuele foto's elkaar voor minstens eenderde overlappen om zo het automatisch stitchen makkelijker te maken.
Sep 17
Google integreert Snapseed in Google+
Een van de bekendere makers van plugins voor Adobe Photoshop is het bedrijf Nik Software. Veel fotografen gebruiken de pakketten Color Efex en Silver Efex om hun foto’s net dat beetje extra te geven. Daarnaast heeft Nik Software prima plugins voor noise reductie, verscherpen en HDR fotografie. Ongeveer een jaar geleden werd Nik Software overgenomen door Google. Dit heeft nu tot gevolg dat de app Snapseed geintegreerd is in Google+. Snapseed is een app voor telefoons en pc’s waarmee op een zeer eenvoudige wijze creatieve filters over foto’s gezet kunnen worden, vergelijkbaar met Instagram, dat pikant genoeg vorig jaar voor het astronomische bedrag van 1 miljard dollar is overgenomen door de grote concurrent van Google,Facebook. Wie als browser Google’s Chrome gebruikt, en wat foto’s op Google+ heeft staan kan het gelijk uitproberen. Ook in de Google+ app werkt het al (althans in Android). Instagram heeft er in ieder geval een geduchte concurrent bijgekregen!
Sep 06
Pentax vernieuwt zijn serie ‘Limited’ objectieven
De meeste fotografen kopen als eerste een zoomlens bij hun camera, als ze die al niet als kitlens erbij ontvangen hebben. Zoomobjectieven hebben zo hun voordelen, je koopt immers eigenlijk meerdere objectieven 'ineen'. Naast dat grote voordeel zijn er natuurlijk ook een paar belangrijke nadelen, zoals een verlies in scherpte en contrast in vergelijking met objectieven met een vast brandpunt en een sterke toename van beeldfouten als lens flare en chromatische abberatie. Daarom is het goed dat de meeste merken naast hun zoomobjectieven een serie objectieven met een vast brandpunt hebben, voor de fotograaf die er naar streeft het uiterste uit zijn camera te halen. Bij Pentax zijn een aantal van hun vastbrandpuntobjectieven (ook wel 'primes' genoemd) ondergebracht in de 'Limited' serie. Deze serie lenzen staat bekend om haar superieure scherpte en beeldkwaliteit, in een kleine metalen behuizing. Door het kleine formaat is de lichtsterkte ook minder dan gebruikelijk bij lenzen in dit segment (dit speelt vooral bij de twee groothoekobjectieven), maar daar staat veel tegenover. 'Limited' objectieven worden alom geprezen om hun resistentie tegen lens flare en andere beeldfouten. Verder staan ze met hun metalen behuizingen ook bekend om hun bouwkwaliteit.